Subscribe:

Ads 468x60px

miercuri, 8 februarie 2012

Tulburari de Personalitate: Controlorii, Abuzatorii, Manipulatorii si Profitorii in relatiile interumane

Tulburarile de Personalitate: Controlorii, Abuzivii, Manipulatorii si Profitorii din relatiile interumane

Distrugatorii de relatii. Prezentarea influentelor negative si devastatoare a tulburarilor de personalitate in relatiile dintre oameni


“Personality Disorders: The Controllers, Abusers, Manipulators, and Users in Relationships” by Dr. Joseph M. CARVER” (traducere SG).


http://counsellingresource.com/lib/therapy/self-help/understanding/


Ei nu se pot concentra pe lucruri care nu inseamna nimic pentru  ei!


“Exista sanse ca la un moment dat, in viata ta sa ajungi sa ai de a face cu un individ cu tulburari de personalitate – fie ca iti este sot, parinte, colaborator…chiar si copilul tau. Prezentarea influentelor  tulburarilor de personalitate in relatiile dintre oameni, a  Dr. Joseph Carver, ne aduce realitatea pura; mai mult decat o lista de criterii de diagnostic, acesta  descrie cat de greu este in realitate sa te izbesti de indivizi cu tulburari de personalitate si ofera sfaturi importante pentru victime.

Indivizii cu Tulburari de Personalitate. Cine sunt ei?


Disorder  = tulburare,  boala, balamuc, dezordine, dereglare, debandada, confuzie, zapaceala, dezmat, ravaseala.

In relatiile romantice, ei sunt Partenerul/(Iubitul) abuziv, manipulator si care vrea sa controleze tot, care iti va ruina nu numai relatia, dar si stima ta de sine, finantele si reputatia.

Ca Parinte ei conduc o familie disfunctionala(ei pot puncta“D”-ul  din Familia Disfunctionala, adica familia devine disfunctionala, in disperare si confuzie, n.t.), este parintele care abuzeaza, neglijeaza, ignora si isi distruge psihologic copii.

Ca Prieten ei pot fi iresponsabili, egoisti, lipsiti de onestitate, nedemni de incredere, nestatornicii care iti creeaza des probleme in viata.

Ca Vecin el raspandeste rautati, zvonuri, creeaza haos si lipsa de armonie in cartier si ne fura masina de tuns iarba.

Ca Membru de familie se mentin mereu centrul atentiei si creeaza vacarm in familie, sau pot fi fratele de 45 de ani care nu a muncit niciodata si care ramane dependent de familie pentru a fi intretinut. Ei pot fi sora sau fratele, care verbal sunt agresorii care ii intimidează pe alţii cu accese de furie si cu temperamentul lor.

La munca pot fi Colegul care manipuleaza si trage sfori, cel lipsit de etica, de onestitate, care se lauda cu munca celorlalti. Pe strazi ei sunt criminalii, excrocii, teparii, cei care se folosesc de oameni, care fac rau intentionat (si cu sange rece, n.t.) si apoi fug rapid ca sa nu fie depistati.

Din peste 3 decade de experiente de lucru cu victimele lor (a dr. J. Carver, n.t.) este clar majoritatea victimelor care ajung la grave probleme emotionale si pe care le vad in practica  clinica, sunt chiar victimele unor indivizi bolnavi de  ‘Tulburari de Personalitate’.

‘Tulburarea de Personalitate’ este discutata de multi ani. Pentru catva timp, profesionistii care au lucrat cu toate tipurile de bolnavi, au recunoscut ca unii indivizi se exprima si vorbesc corect dar se comporta total diferit de ce spun (n.t.) – fara sentimente, atitudini, comportamente si interactiuni “normale”. In 1835, Dr. Pritchard sugereaza definirea ca “Nebunie Morala” pentru a scoate in evidenta ca acesti indivizi nu sunt complet nebuni conform standardelor zilei, insa prezinta diferente semnificative in comportament, atitudini, etica, moralitate, expresii emotionale si reactii la situatii. In ciuda diferentelor teribile atunci cand sunt comparati cu ceilalti din acelasi grup cultural, acesti indivizi se comporta fara rusine sociala sau remuscare emotionala.

Sunt indivizi care au o istorie plina de dificultati de comportament, de personalitate, emotionale si de relationare.

Acest  grup denumit a avea “tulburari de personalitate”- are un model pe termen lung de experienţe interioare (stare sufleteasca, crezuri, atitudini, etc.) si comportamente (agresivitatea, instabilitatea, etc.) semnificativ diferite de cele din familia sau cultura lor. Aceste tipare disfunctionale sunt inflexibile si adanc intiparite in aproape fiecare aspect a vietii bolnavului. Aceste tipare creeaza probleme semnificative in functiunile emotionale si personale care sunt deseori atat de severe incat conduc la nenorociri si depreciere in toate domeniile vietii lor. (Sursa :Diagnostic si Manual Statistic a Tulburarilor Mentale, editia 4a)


 Tulburarile de Personalitate sunt clasificate in trei grupuri sau “clustere”.

·         grup A:  Indivizi care au comportamente ciudate, excentrice. Paranoizii, Schizoizii şi Personalitatile Schizotipale.

·         grup B: Indivizi care sunt extrem de dramatici, atât emoţional cat şi comportamental (distrugatorii de relatii). Antisocialii, Borderline (de frontiera), Narcisistii, Histrionicii.

·         grup C: sunt personaje caracterizate a fi anxioase si fricoase. Ezitantii, Dependentii şi Obsesiv-compulsivii intra in acest grup.

Psihopatia este o tulburare de personalitate definita prin lipsa anormala a empatiei, combinata cu o puternica conduita imorala, care este foarte bine mascata de un comportament, care pare normal.(n.t.)

Distrugatorii de relatii

 9% din populatia adulta au tulburari de personalitate

Bolnavii care creeaza cea mai mare  vatamare si distrugere a relatiilor sociale si personale, Abuzatorii, Manipulatorii, “Jucatorii”, Controlorii si Ratatii sunt gasiti in grupul B. Din acest motiv acest articol se va focaliza pe acest grup de indivizi cu tulburare de personalitate (in traducere numiti ratati, bolnavi, n.t.).

Cele 4 Tipuri de tulburari din acest grup sunt:

Personalitatea Antisociala (Sociopatul)

Un tipar universal de desconsiderare a drepturilor tuturor celorlalţi şi a regulilor din societate! Personalitatea Antisociala se intinde de la indivizi care sunt in mod cronic iresponsabili, ticalosi, tepari, pusi pe inselatorie pana la cei care au un dispret total fata de drepturile altora si comit acte criminale fara nici o remuscare, unii pana la moartea victimei. In practica clinica, personajul Antisocial are un egoism aproape total si  probleme cu legea, minciuni si deceptii, asalt fizic si intimidare, nici o grija pentru siguranta altora, pentru viata altora, neinteresandu-i deloc sa  se achite de standardele normale pentru munca, sprijin, atributii parintesti, societate, ei nu au nicicand remuscari.



 Personalitatea Borderline/de Frontiera

Au un tipar universal de relatii intense dar instabile, stari sufletesti si perceptii de sine intense si instabile. Are un mare dezechilibru al controlului impulsurilor sale. Caracteristicile comune includ panica, frica de abandon, relatii sociale instabile, o imagine de sine instabila, acte de impulsivitate si de autodistrugere, promiscuitate/substante abuz/alcool, recurenta gandurilor/actelor suicidare, autovatamare si automutilare, simtaminte cronice de gol in suflet, manie intensa din senin si paranoia vremelnica.



Personalitatea Histrionica

Un tipar universal excesiv de emotional si de cautare a atentiei. Indivizii cu aceasta tulburare sunt excesivi de dramatici si in public sunt catalogati drept ‘regina dramelor’. Deseori sunt seducatori sexuali si puternic manipulatori in relatiile cu ceilalti.

Personalitatea Narcisista

O preocupare universala pentru a fi admirat, de a profita si  egocentrism. Indivizii cu aceasta boala isi exagereaza talentele si reusitele, au sensul de a obtine profit din orice, le lipseste empatia, respectul sau grija pentru altii, sunt preocupati cu invidia si gelozia si au o atitudine aroganta. Aplecarea lor spre a profita, a avea numai drepturi si o stima de sine inflamata nu sunt legate de talente sau reusite reale. Ei considera ca din start au dreptul la o atentie speciala, privilegii si consideratie in aranjamentele sociale. Acest simt al obtinerii profitului din orice si de a avea numai drepturi, le confera un sentiment interior prin care se considera indreptatiti sa ii pedepseasca pe toti cei care nu le ofera respectul cuvenit, admiratia si atentia necesara.

Majoritatea clientilor cu dificultati legate de copilaria lor, indica un parinte cu tulburare de personalitate.

Cand ajunge sa isi numere victimele abuzurilor sale emotionale si fizice, bolnavul este deja prezent in vietile lor ca mama, tata, frate, sot, partener sau ruda. Majoritatea clientilor cu dificultati legate de copilaria lor indica un parinte cu tulburare de personalitate. Pentru multi altii, ei s-au aflat intr-o relatie romantica sau casatorie cu un bolnav  cu tulburare de personalitate. Altii descopera ca lucreaza in preajma unui astfel de bolnav ca supervizor, coleg sau subordonat. Un grup mult mai mic descopera ca sunt victimele dereglarilor severe de comportament ale unui bolnav cu tulburare de personalitate si ca au fost abuzati, furati, traumatizati sau manipulati.

Tulburarile de Personalitate sunt prezente in 10 - 15%  din populatia adulta, din care grupul B detine cel mai mare procent de 9%, conform cercetarilor. La un procentaj atat de ridicat este important sa invatam sa ii identificam pe acesti indivizi bolnavi prezenti in viata noastra. Ratarea in a-i identifica, poate genera riscuri semnificative. In timp ce majoritatea contactelor cu indivizi cu tulburari de personalitate pot fi reduse, scurte, cu cat ei devin mai implicati in vietile noastre cu atat mai mult creste riscul de vatamare emotionala, sociala si a altor daune. Din acest motiv este util sa identificam cateva caracteristici ale tulburarilor de personalitate.

Trasaturi de baza ale Tulburarilor de Personalitate


Profesionistii in sanatatea mentala au identificat 10 tipuri de Tulburari de Personalitate, fiecare avand propriul lor tipar de comportamente, emotionalitate si simptome. Oricum in observatiile mele toate tulburarile din grupul B au trasaturi de baza ca servesc ca fundatie pentru tulburarile lor specifice. Cateva dintre aceste trasaturi sunt:

Egocentristi (Self-Centered)

De multe ori ii auzim spunand “Totul e legat de mine” (‘Universul se invarte pentru mine si in jurul meu; Sunt buricul pamantului; Fac ce vreau, cum vreau si cand vreau’, n.t.). Cand ia decizii o persoana sanatoasa cantareste nevoile si implicatiile asupra altora dar si pe ale sale. Un individ cu tulburari de personalitate cantareste doar nevoile si implicatiile pentru el. Acest individ poate utiliza banii ca sa isi hraneasca familia dar tinand cont doar de  confortul si de scopurile  proprii. Un frate cu aceste tulburari isi poate intimida parintele in varsta pentru bani sau ca sa manipuleze  o situatie legala pentru a elimina pe ceilalti de la mostenire. In majoritatea situatiilor, daca suntem contactati de un individ cu tulburari de personalitate, contactul are loc pentru ca asa vrea el pentru scopurile lui, nicidecum ale noastre.



Refuzul de a accepta responsabilitatea personala pentru comportamentul propriu

Indivizii cu tulburari de personalitate aproape niciodata nu accepta sa poarte responsabilitatea pentru ceea ce fac. Ei ii blameaza pe altii, folosesc scuze, proclama neintelegeri si apoi “se extrag” pe ei declamand ca sunt de fapt victimele situatiei. Cei care sunt si abuzatori fizici ajung sa isi invinovateasca victimele agresiunii lor chiar pentru asalt. Victimele deseori aud “Asta este vina ta! De ce m-ai enervat?”. Acest aspect al bolnavului este foarte vatamator atunci cand el este Parinte (tata sau mama). Ei isi blameaza proprii copii pentru chiar propriul comportament abuziv, nepasator sau disfunctional, dereglat. Copiilor le se spune ca ei poarta vina pentru temperamentul isteric, abuzul de alcool sau de substante, somajul sau, saracia lor, nefericirea lor, etc. adica a ‘Parintelui’. In timpul unui divort un parinte cu tulburari de personalitate deseori isi blameaza proprii copii.

Autojustificarea (Self-Justification)

Indivizii cu tulburari de personalitate Nu gandesc, Nu rationeaza, Nu simt, Nu se comporta normal. Dealtfel ei, in mod tipic isi autojustifica toate comportamentele lor. Justificarile lor apar deseori din punctul lor de vedere precum ca sunt victime ale societatii sau ale altora  astfel ei gasind justificari proprii pentru comportamentul lor manipulativ, de control, criminal sau de abuz. O justificare comuna a criminalilor este sa arunce blamul si vina pe victima pentru crima si auzim ca “este vina ei ca a fost impuscata. Ar fi trebuit sa imi dea banii aia mai repede”. Oamenii sanatosi sustin ca e imposibil sa poata sa rationeze, sa se inteleaga cu un individ cu tulburare de personalitate, gasind ca justificarile lor sunt imposibil de inteles.

Dreptul de a avea ‘doar drepturi si beneficii’ (Entitlement)

Indivizii acestia au un simt exacerbat al Dreptului de a avea doar drepturi si beneficii, in sensul ca din start e dreptul lor si ca ei merita sa aiba bani, faima, putere, autoritate, atentie, etc. Unii considera ca au tot dreptul sa fie in centrul atentiei  si cand aceasta nu se intampla, e tot dreptul lor sa creeze o scena sau o diversiune pentru a recastiga atentia asupra lui. Aceasta trasatura grava de caracter le creeaza bolnavilor justificarea proprie pentru a-i pedepsi pe ceilalti. Daca incalci una din regulile sau comenzile lor, ei se simt automat indreptatiti sa te pedepseasca cumva.

Emotii Superficiale

Oamenii sanatosi sunt intotdeauna uimiti si socati ca un individ cu tulburari de personalitate se poate detasa urgent de partenerul sau, sa plece, sa mearga mai departe fara sa se uite in urma si sa  nu arate deloc remuscari, suferinta si indurerare (n.t.). Un astfel de individ bolnav isi poate gasi alt partener in cateva zile, imediat dupa o ruptura/despartire. Aceeasi indivizi se pot de asemenea detasa usor de familia si de copii lor. Pot deveni furiosi pe parintii lor si ajung sa nu ii mai contacteze ani de zile. Un individ cu tulburari isi poate abandona copii in timp ce isi acuza chiar el partenerul de viata (sotul/sotia), pentru lipsa lor de sprijin si lipsa lor de interes. Abilitatea lor de a se comporta in aceasta maniera este datorata superficialitatii in emotii, pe care o detin. Cel mai simplu mod de a-ti imagina ce inseamna sa ai Emotii Superficiale, este urmatorul exemplu. Ai un automobil bun de 300 de dolari. Tu ai facut o investitie redusa in acest automobil si atata timp cat merge foarte bine, nu ai de ce sa te plangi. Pastrezi masina atata timp cat cheltuielile pentru aceasta sunt reduse. Daca insa automobilul va ajunge sa aiba probleme de mecanica costisitoare, tu simti ca este mai simplu sa te dispensezi de aceasta si sa iti iei o alta masina, care sa mearga din nou foarte bine. De asemenea daca te muti la distanta, vei abandona masina veche fara regrete, pentru ca e mult prea costisitor sa o transporti. Un individ cu tulburari de personalitate este superficial in emotii si ii va trata pe cei din jurul sau ca pe masinile de 300 de dolari. Investitia lor emotionala in altii este minimala. Daca partenerul   ii creeaza probleme, ei imediat dispar si il parasesc. Daca parintii ii critica atitudinile si comportamentul ei incheie  relatiile cu parintii…pana cand vor avea nevoie de ceva.

Moralitatea de Conjunctura (Situational Morality)

Un individ cu tulburare de personaitate se mandreste ca este capabil   “sa faca ceea ce trebuia sa faca” pentru a-si indeplini nevoile si interesele. Ei au doar cateva limite personale sau sociale si in cazurile severe nu se simt limitati de legile pamantului si se implica rapid chiar intr-o activitate criminala daca e nevoie. Motto-ul unui bolnav cu tulburari de personalitate este “Scopul scuza mijloacele”. Moralitatea de conjunctura le creeaza mai degraba atitudini comportamentale extreme si multi bolnavi nu au nici o ezitare de a se rani sau de a-i rani pe altii pentru a-si indeplini scopurile si interesele (n.t.). Activitatile deseori considerate a fi manipulatoare sunt arme de negociere si includ verbele: a minti, a fi lipsit de onestitate, comportament de tepar (de bufon), a intimida, a tese urzeli de intrigant, a juca teatru. Multi indivizi cu tulburari de personalitate sunt “Cameleoni Sociali” care dupa ce isi evalueaza o victima potentiala sau un partener potential, ei isi schimba/ isi modifica prezentarea/prestatia lor astfel incat sa fie cat mai eficienti. Cei cu probleme severe nu au nici o ezitare in a-si face rau singuri si se vor taia, vor lua supradoze, vor ameninta ca se sinucid, etc cu scopul de a-si pastra victima/partenerul folosind invinovatirea si obligarea.

Narcisism si Vieti fara sens (Narcissism and Ineffective Lives)

O tulburare de personalitate are o influenta puternica asupra vietii si stilul de viata ale individului. Bolnavii din grupul B de cele mai multe ori au 2 vieti: “viata lor reala” si “viata lor imaginara” – cea pe care o prezinta celorlalti si care este plina de scuzemii, adevaruri doar pe jumatate, deceptii, trucuri, bufonerii, minciuni, fantezii si povestioare pregatite atent pentru un scop precis. Agresorii fizici care au fost inlaturati cu forta si legal de copii si de sot, vor dezvolta o poveste in care oamenii legii au conspirat cu politia ca sa ii separe de copiii pe care ei ii iubesc atat de mult, atat de profund. Timpul de detentie este deseori reinterpretat astfel “am luat vina colegului meu pentru ca el sa continue sa munceasca si sa isi poata intretine familia”. O descoperire importanta este ca un individ cu tulburari de personalitate este ca are o viata ineficienta/fara sens/inutila (n.t.)- exista relatari despre un talent si un potential deosebite dar nereusiti/neimpliniti in vreun succes social si ocupational. Viata lor este o viata de scuze si deceptii. Ratatii Nacisisti si Ratatii Antisociali (Sociopatii, n.t.) de multe ori promit croaziere romantice care nu au loc niciodata sau inventeaza un motiv prin care partenerul trebuie sa isi inmatriculeze un automobil pe numele lui/ei. Vietile lor sunt deseori acompaniate de iresponsabilitate financiara, somaj cronic, dificultati cu legea, situatii instabile de trai in comunitate. Comportamentul lor de multe ori ii epuizează emotional cei din jurul lor – pe care ratatul il explica „eu si familia mea am avut o cadere”. Putem sa fim siguri ca indiferent ce situatie de viata reala apare in viata lor, va exista o justificare si o scuza pentru aceasta.


Rupturi Sociale (Social Disruption)

Nu va exista niciodata o relatie calma, linistita sau stabila cu un astfel de ratat din grupul B! Nevoia lor de a fi in centrul atentiei si de a-i controla pe cei din jurul sau, este asigurata printr-o aproape constanta nevoie de a crea drama, scandal, vacarm, invalmaseala, haos, discordie, suferinta, intristare, mahnire, extenuare, istovire, indurerare (n.t.). Un astfel de individ ratat creeaza numai drama si haos, harababura, vacarm, invalmaseala  aproape in toate situatiile sociale. Vacantele, reuniunile de familie, iesirile in comunitate, calatoriile, pana si cumparaturile la market le transforma deseori intr-un cosmar social. Individul cu tulburari de personalitate (numiti in traducere ratati sau bolnavi n.t.) deasemenea creeaza rupturi sociale in sistemul lor familial. Ei sunt in centrul (sunt epicentrul n.t.) certurilor, ranchiunii, ciudei, resentimentelor, geloziei, tulburarilor, invrajbirii, dusmaniilor de moarte. Daca ai vreun membru al familiei pe care urasti sa il vezi ca ajunge la o reuniune de familie sau la o cina de vacanta – el sau ea are probabil tulburari de personalitate.

Manipularea ca Mod de a Trai (Manipulation As A Way of Life)

Pentru a-si indeplini/obtine nevoile  zilnice, personale, sociale si emotionale un om sanatos are o varietate de strategii pe care sa le foloseasca inclusiv actiunea personala, politetea in a ruga pe cineva ceva, negocierea si incheierea de intelegeri (making deals), de a se comporta onest, etc. Oamenii sanatosi de asemenea  utilizeaza manipularea dar ca pe orice instrument social – cumparand cuiva un dar pentru a-i ridica moralul, pentru a-l inveseli, facand comentarii si aluzii la ceva ce este de dorit, etc. Pentru ratat in ciuda multor strategii sociale disponibile la indemana, manipularea este metoda lor preferata de a obtine dorintele  si de a-si indeplini nevoile. Manipularea unui individ cu tulburari de personalitate  - cand este combinata cu superficialitatea emotiilor, cu dorinta de putere si de drepturi, cu egocentrismul – poate fi extrema. Pentru a isi obtine obiectivele, un Sociopat poate ameninta fizic, poate hartui, poate intimida, poate lua cu asalt pe cei din jurul lui. Personalitatile Histrionice pot creea situatii dramatice, pot ameninta ca isi fac rau, pot creea situatii  sociale jenante. Personalitatile Narcisiste pot trimite politia si o ambulanta la casa ta daca tu nu i-ai raspuns la telefoane, folosind scuza ca ‘erau ingrijorati pentru tine’.  Scopul lor real este sa te convinga (printr-o amenintare subtila, n.t.) ca la telefoanele lor trebuie sa raspunzi sau daca nu vei plati consecintele. Tulburarile Borderline/de Frontiera isi pot face rau de fata cu tine. Intr-o relatie cu acesti ratati in mod constant suntem pusi in fata unei colectii impresionante de scheme, situatii, manipulari si interatiuni care au o agenda ascunsa….agenda lor.



Decalajul intre spus si facut - intre vorba si fapta - intre afirmatii si comportament (The Talk and Behavior Gap)

Stiu ca acesti indivizi au 2 mostre de personalitate – vorba lor si comportamentul lor. O persoana onesta are afirmatiile/conversatiile/promisiunile care se potrivesc 100% pe comportamentul lor, care le confirma. Daca el/ea imprumuta bani si iti spune ca ii returneaza vineri si ii innapoiaza vineri, atunci ai de a face cu o persoana onesta. Cand observam ca aceste lucruri corecte se repeta frecvent, atunci putem oferi mai multa incredere acestei persoane pe viitor. Cu cat decalajul intre ceea ce un individ spune si promite si ceea ce face, este mai mare – cu atat mai mult este considerat necinstit, incorect, iresponsabil, nedemn de incredere, nestatornic, etc. Datorita emotiilor superficiale si moralitatii de conjunctura deseori caracteristice acestor ratati, prapastia dintre vorba si fapta poate fi foarte mare. Un individ cu tulburari de personalitate isi poate asigura des sotia ca o iubeste, in timp ce are o relatie de amor extraconjugala, imprumuta bani cu nici o intentie de a-i returna , promit orice fara nici o intentie de a indeplini ceea ce promit si te asigura de marea lor amicitie si prietenie pentru tine in timp ce imprastie zvonuri urate si barfe despre tine. O regula: “Judeca o persoana dupa comportamentul sau, dupa faptele sale mai mult decat dupa ce spun si ce promit.

Parinti Disfunctionali (Dysfunctional Parents)

Indivizii cu tulburari de personalitate sunt deseori parinti. Acesti ratati isi vad copii ca pe o povara in calea propriilor lor obiective si scopuri, sunt deseori gelosi pe atentia care o primesc copii, de multe ori se pun in competitie cu copii lor mai mari si de multe ori incearca sa isi realizeze scopurilepersonale prin copii lor. Ei isi controleaza copii prin manipulare, fara sa se gandeasca cu grija ca atitudinile lor de parinti vor influenta (negativ, n.t.) mai tarziu viata si personalitatea copilului. Acesti ratati cand sunt parinti devin hipercritici, lasand copilul cu sentimentul ca este incompetent sau nevrednic, demn de dispret. In cazurile extreme parintii Antisociali isi neglijeaza criminal, isi agreseaza, abuzeaza sau exploateaza copii – de multe ori ii invata sa devina criminali. Parintii criminali de multe ori isi folosesc copii sa fure sau sa transporte droguri pentru a evita acuzatiile ca adult, dar punandu-i pe copii in situatia de a da piept cu legea. Sotul cu tulburare de personalitate este deseori gelos pe atentia, dragostea cu care partenerul de viata isi trateaza copii acasa, frecvent abuzand verbal copii, din gelozie. Narcisismul si superficialitatea emotiilor dintr-un parinte cu tulburari de personalitate lasa in sufletul copilului sentimentul ca nu este iubit, nu este dorit, este inutil si nu este apreciat.

Inconştient sau comportament calculat? Unconscious or Calculated Behavior?


Cand privim la emotiile, atitudinile si comportamentul unui individ cu tulburari de personalitate incepem sa ne punem eventual cateva intrebari: sunt aceste atitudini calculate si intentionate sau acestea sunt atitudini inconstiente care nu sunt sub control? In studiul asupra acestor bolnavi le observam pe amandoua. De exemplu:

Atitudini

Majoritatea atitudinilor pe care le vedem in tulburarile de personalitate sunt de foarte lunga durata si au aparut din timpul adolescentei lor. Ponegrirea celorlalti este o trasatura de caracter clasica pentru acesti bolnavi si dupa ce o aplica de multi  ani , s-ar putea sa nu se simta deloc responsabili pentru comportamentul lor – chiar si pentru un comportament criminal. Ei au regandit, remodelat, rafinat  si autoscuzat comportamentele lor pana  la punctul in care, ei nu mai reusesc sa vada ca acestea sunt un numitor comun al dificultatilor lor. Criminalii condamnaţi, de la furturi auto la omor, toti au o atitudine similara - "Incarcerarea este nedreapta". Ei nu  protejeaza victimele în crimele lor, în nici un caz. Din acest motiv acesti bolnavi nu au intelegere sau discernamant privind atitudinile lor  care ruineaza relatiile, sau au mult prea putin. Victimele te vor asigura ca a incerca sa explice o atitudine normala, sanatoasa unui astfel de individ, este ca si imposibil (o mare si inutila pierdere de vreme si de energii, n.t.).

Relatii Depreciate

Intr-un individ cu tulburari de personalitate cu trecerea timpului acesta dezvolta relatii depreciate in relationarea cu altii. Aceste adevarate handicapuri de relationare  devin eventual singura cale de a se comporta cu altii. Incepand din copilarie, ca adult ei stiu cum sa se comporte cu ceilalti prin intimidare, amenintare, furie, manipulare, necinste si rea credinta. Acest stil de viata imperfect, neserios continua, chiar si atunci cand cei care ii inconjoara sunt educati, ingrijorati, ii accepta si ii iubesc.

Comportamentul de Conjunctura (Situational Behavior)

Justificand comportamentul lor cu aceste atitudini pe termen lung, bolnavii pot fi foarte calculati, orientati pe scop si manipulatori in comportamentul lor fata de altii. Procesul lor deluare a deciziilor, strategiile de manevra, manipularile sunt deseori bine planificate pentru a-si duce agenda pana la capat. Din punct de vedere financiar, multi te vor obliga legal cu un scop sa le platesti datoriile facute de ei. Ei ar putea fura bani de la tine, justificand acest comportament “Ti-am taiat iarba timp de 3 ani – merit acesti bani”. Tocmai aceasta combinatie de atitudini pe termen lung si de comportament calculat (cu sange rece, n.t.) fac din indivizii cu tulburari de personalitate, indivizi foarte periculosi in orice relatie interpersonala...

Ce inseamna aceasta pentru Victime?Intr-o relatie cu un individ cu tulburari de personalitate cateva adevaruri de baza exista. Acestea include: Victima dintr-o relatie  cu un astfel de individ nu va intra intr-o boala similara (nu va dezvolta o tulburare de personalitate). Multe tulburari de personalitate blameaza victima pentru chiar abuzurile lor: asalturi, minciuni, rele tratamente, deceptii, intimidari, etc. In realitate acesti bolnavi au aceste atitudini chiar daca victimele sunt prezente sau absente. Victimele nu sunt cele care genereaza asaltul, abuzul - ele au doar ghinionul de a avea de a face cu un individ bolnav a carui boala genereaza asalturi si abuzuri (n.t.). Daca Victima isi schimba comportamentul aceasta nu va putea schimba nicidecum comportamentul bolnavului. Multe victime devin superstitioase si spera ca ele pot controla comportamentul bolnavului in viata lor, prin schimbarea de atitudine. Aceasta este insa un fix temporar des care inseamna ca ii acoperi nevoile. Cand bolnavul de tulburari de personalitate se simte justificat, el se va intoarce la acelasi comportament fara nici o remuscare fata de victima. Rechinii iubitori nu ne protejeaza, daca ne gasesc cand ne curge sange intr-o cusca cu rechini.


1.     O Tulburare de Personalitate este un tipar permanent si pe termen lung. Timpul NU schimba comportamentul lor. Daca mama ta sau tatal tau au aceasta boala in copilaria ta, intoarcerea acasa dupa 20 de ani, vor gasi personalitatea lor bolnava, vie si la fel.

2.     Casatoria, procreerea  copiilor, a te muta impreuna cu el, etc.,  fac comportamentul  disfuncional al bolnavului si mai rau. Prezenta stresului exagereaza si amplifica caracteristicile de personalitate. Sanatatea mentala face ca oamenii sanatosi mental sa devina si mai timizi sub stress. Stresul unor responsabilitati aditionale creste rata relelor tratamente din partea unui bolnav cu tulburari de personalitare.

3.     Cand suntem implicati in orice maniera cu un bolnav cu tulburari de personalitate – ca parinte, partener, copil, frate, prieten - trebuie  nu numai sa le recunoastem coportamentul bolnav, dar de asemenea sa dezvoltam o strategie proprie de a ne proteja pe noi insine. Multe din strategiile noastre trebuie sa se focalizeze pe protejarea stabilitatii noastre emotionale, a finantelor noastre si a relatiilor noastre. Ca parinte daca fiul sau fiica noastra adulti au o tulburare de personalitate trebuie sa ne protejam pe noi insine de atitudinile lor care, ne pot pune in mare primejdie viata si stilul de viata. Copil fiind al unui parinte bolnav trebuie des si imediat sa ne protejam familia si copii in fata relelor tratamente aplicate de parintele nostru. Este important sa ne reamintim ca pentru un individ cu tulburari de personalitate -  supravietuirea lor si binele, bunastarea lor este prioritatea lor- nicidecum sanatatea sau bunastarea celor din jurul lui.

REZUMAT

Un individ cu tulburari de personalitate preia controlul rapid si vietile noastre devin centrate pe nevoile lor, pe cererile lor, pe scopurile lor.

 Pe masura ce trecem prin viata, noi intalnim o varietate de indivizi. De asemenea dezvoltam o varietate de relatii cu altii iclusiv cu membrii de familie, vecinii, colegii de munca, prietenii si fetele familiare. Relatiile sanatoase par sa fie sanatoase in acelasi mod – avand caracteristicile de respect, grija pentru ceilalti, afectiunea, cooperarea, cinstea, obiectivele comune, etc.  O relatie cu un bolnav  cu tulburari de personalitateeste total diferita. Aceea ca 9-10% din totalul adultilor care ne inconjoara fac parte din indivizii grupului B- cu Tulburari de Personalitate – si ne pot aduce mari dificultati in viata. Pe scurt contactele cu ei adu ghinioane si nenorociri – un unchi care e tepar sau o cumnata pe care nimeni nu o poate inghiti si digera la nici o cina din vacanta. Cand ii aducem pe ei in viata noastra, intotdeauna un individ cu tulburari de personalitate, ia rapid controlul si viata ta devine centrata pe nevoile lor, pe cererile lor, pe scopurile si obiectivele lor. Pentru a-si indeplini si duce la bun sfarsit obiectivele de egocentrist, bolnavul devine abuziv, un controlor, un manipulator si un profitor in orice relatii. Identificarea din timp a indivizilor care creeaza relatii nesanatoase ne pot salva de ani de dureri de inima si de distrugerea personalitatii noastre, a simei de sine, a finantelor, a stilului de viata.

Tehnicile specifice folosite de indivizi cu Tulburari de Personalitate (membri ai grupului B), pot fi gasite intr-un alt articol “Te intalnesti cu un Ratat? Identificarea Ratatilor, Controlorilor si Abuzivilor.” De asemenea eu am tratat aceste problematici asociate cu reminescentele  relatilor abuzive si disfunctionale in articolul: “Sindromul Stockholm: Misterul Psihologic al iubirii pentru un Abuzator”.
va urma.....sui generis....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu