Subscribe:

Ads 468x60px

luni, 20 februarie 2012

Iubesti un Ratat?


Iubesti un Ratat? Identificarea Ratatilor, Controlorilor si Abuzatorilor in relatiile de dragoste…



You Dating a Loser? Identifying Losers, Controllers and Abusers in Relationships - by Dr Joseph M Carver, PhD

http://counsellingresource.com/lib/therapy/self-help/loser/

 “Daca te intalnesti cu un Ratat, ai putea recunoaste in partenerul tau cateva dintre aceste caracteristici descrise de Dr. Joseph M. Carver, psiholog de consultanta clinica. Acest articol continuă cu o notă privind versiunile periculoase ale unui "ratat" şi oferă linii directoare pentru momentul de detaşare de acesta. A se citi de asemenea, noul articol „Dragoste adevarata sau Ratat adevarat?" care vă poate ajuta să identificati şi să evidenţiati experienţele care privesc relaţia voastră comuna.

Comentariile Dr. Joseph M. Carver

Acest articol a fost publicat pe Internet acum mai mulţi ani în urmă şi a fost scris iniţial pentru a ajuta la identificarea "Ratatilor" din relaţiile de dragoste. Feedback-ul pe e-mail pe care l-am primit pe marginea acestui articol a fost extraordinar. Este clar ca acest articol nu este numai o modalitate de a identifica "ratatii", dar si de a identifica controlorii, abuzivii, manipulatorii (acesti bolnavi psihic cu tulburari de personalitate, care au insa o aparenta de om normal, n.t.).

Este de asemenea, evident ca toate aceste semne de avertizare, pot fi găsite nu doar în relaţiile de dating (de iubire) - dar si în partenerul nostru, in părinţii noştri, in prietenii noştri, şi uneori intre rudele noastre. Există mult mai multe victime în mediul dimprejurul unui Ratat decât in mediul partenerului sau, care este normal psihic (n.t.).

Am fost contactat pentru sprijin si ajutor de prietenii si de cei dragi ai unor persoane implicate în relaţii cu Ratatii (controlori şi abuzivi). Toti cei dragi sunt ingrijorati si vor să înţeleagă situaţia, astfel imi cer  recomandări şi orientare. Pentru acest grup, am publicat, de asemenea, recent, "Sindromul Stockholm: Misterul psihologic de a iubi un agresor" ..

Evident, acest articol a creat nevoia de a-mi continua cercetarile. Sper să public un ghid pentru a ajuta Ratatii, care doresc sprijin ca să îşi schimbe viaţa şi comportamentul. Un articol nou, care sa vina in sprijininul recuperarii fiilor şi fiicelor care au fost crescuti de un Ratat, care este, de asemenea, in curs de planificare.  În cazul în care un părinte sau părinţii unor oameni au caracteristicile enumerate în acest articol, capacitatea copiilor de a funcţiona ca un adult sanatos poate fi împiedicată din cauza acestei familii disfunctionale, in care au trait. Scopul meu este de a urmări această problemă şi să ofer ajutor şi îndrumare pentru toţi cei implicaţi in relatii cu indivizi bolnavi controlori sau abuzatori - de la parteneri la victime.

Introducere

Foarte puţine relatii încep în alţi termeni decât cu multa dulceaţa şi cu multa politeţe. La început, in "luna de miere" a relatiei, este dificil de a intelege cu ce tip de individ iti dai de fapt intalniri. Atât dumneavoastră cât şi individul va studiati reciproc, încercati să obţineti informaţii unul despre despre celalalt,  fara a parea ca sunteti ca un detectiv de poliţie.
Relatiile romantice pot fi minunate dar cu  persoana potrivita. O relaţie cu o persoana  bolnava mintal, te va pune in pericol si iti va aduce ani de durere, daune emotionale, daune sociale, chiar şi daune fizice. Un partener adult daunator, bolnav ne poate deteriora viata, ii poate distruge cei dragi, şi  mai grav este ca iti va afecta chiar si modul în care vei mai  putea vreodata simti despre dragoste şi romantism în viitor. Ei pot transforma ceea ce se presupune a fi o relaţie de dragoste, de sprijin,  de incredere, de înţelegere într-o "atracţie fatală", adesea descrisa doar în filme. Varietati de "alegeri proaste" vor fi facute de fiecare dintre cei sanatosi psihic care sunt implicati intr-o relatie cu un individ bolnav, in fiecare săptămână dintre care cele mai multe,  uşor de a  fi identificate şi usor de a fi evitate.

Ştim cu toţii ca este crucial sa evitam oameni nebuni sau abuzivi şi sa nu ne implicam  vreodata cu ei in relatii de dragoste. Cu toate acestea, indivizii  bolnavi cu tulburari de personalitate sunt foarte eficienti in a-si ascunde personalitatea lor reala, imorala (n.t.) si anomaliile lor de comportament. În efortul de a va oferi o avertizare cu privire la acesti indivizi extrem de daunatori, acest articol va prezenta un tip de individ de obicei găsit pe  scena vietii in dragoste, un bărbat sau femeie etichetati aici a fi "Ratati’’ (Losers) – acestia sunt de fapt oameni bolnavi cu tulburari de personalitate (n.t.).

"Ratatul" este un tip de partener, care creează pagube foarte mari sociale, emoţionale şi psihologice în orice relaţie.

"Ratatul" are caracteristici/trasaturi  permanente de personalitate care ne creează aceste mari prejudicii. Acestea sunt caracteristici pe care ei le acceptă pur şi simplu, ca pe felul lor de a fi pe lumea asta şi nicidecum nu le considera ca fiind o problemă sau tulburare psihologică (patologica, n.t.). Ei au trăit întotdeauna cu această personalitate bolnava şi cu acest comportament bolnav şi este de multe ori ceva, ce ei au învăţat de la rudele lor si/sau  de la familia lor. Psihologii trateaza, de obicei, victimele distruse de "ratati", femei sau bărbaţi, care ajung la psihologi cu o depresie severa, cu încrederea în sine şi respectul de sine complet distruse.

Următoarea listă este o încercare de a evidenţia caracteristicile "Ratatilor", o lista care va ofera modalitati de a identifica relatiile potential daunatoare, inainte ca sa deveniti victima lor si sa fiti grav deteriorata emotional sau chiar fizic. Daca partenerul tau are nici una din aceste caracteristici, nu există un risc în relaţia voastra.

Dar atentie, la mai mult de TREI dintre aceste trasaturi/ caracteristici sau indicatori (din 20), identificati de tine in partenerul tau, inseamna ca ai de a face cu un "Ratat" si ca esti într-o relaţie de iubire cu un risc foarte ridicat, care va creea în cele din urmă mari daune pentru viata ta. Atunci când un număr mare dintre aceste caracteristici sunt prezente - nu mai avem de a face cu un "probabil" sau un "posibil", avem de a face SIGUR cu un individ cu o grava boala mentala…Si veti fi răniti şi distrusi de acest "Ratat" daca inca mai stati in relatia de „dragoste’’ cu acesta.

1.  Tratamentul dur

 "Ratatul" te va răni acesta fiind un scop si obiectivul lui. Daca el sau ea te loveşte, iti răsuceşte braţul tău, te trage de par, te loveste, te împinge, sau incalca proprietatea ta personala măcar o dată, paraseste-l.  Multi Ratati masculini de multe ori incep cu comportamente prin care te impresioneaza negativ emotional sau lovesc un perete. Ratatii feminini palmuiesc sau chiar imping partenerii lor de sex masculin atunci când sunt supărati.

2.  Ataşamentul rapid şi exprimarea rapida  a „sentimentelor”

"Ratatul" jongleaza cu emotii foarte superficiale şi cu legaturi foarte superficiale cu oricare dintre persoane. Unul dintre lucrurile care

te-ar putea atrage la un "Ratat" este cat de repede el sau ea spun "Te iubesc", vrea să se căsătorească cu tine rapid sau vrea să te angajeze. De obicei, în mai mult de câteva săptămâni de intalniri de dragoste, vei auzi ca esti dragostea vietii lor, ca esti iubirea vietii lor, ca esti tot ce si-au dorit vreodata, ca tu insemni totul pentru ei (n.t), ca ei vor sa fie cu tine pentru totdeauna şi ca isi doresc să se căsătoreasca cu tine. Vei primi multe cadouri, o varietate de promisiuni minunate, vei fi copleşit cu multa atenţie şi cu multe gesturi frumoase. Aceasta este "faza de luna de miere" – in care ei te prind, te incanta si te conving ca este cel mai bun lucru care ţi s-a întâmplat vreodată in toata viata ta. Dar, amintiţi-vă de lumea afacerilor in care exista vorba: "Dacă e prea bun ca sa fie adevarat, probabil, ca asa si este (is too good to be true)!". Aţi putea fi atât de copleşit de aceasta perdea groasa sau ecran de atractie si de dragoste instantanee, de angajamentele sale instant, de planificarile rapide pentru viitor,  incat veti pierde din vedere ceva extrem de important ca acestea nu au sens! Persoanele normale si sanatoase necesita un proces lung de a dezvolta o relaţie, deoarece există atât de multe în joc. Persoanele sanatoase vor aştepta pentru o lungă perioadă de timp o mulţime de informaţii înainte de a va oferi un angajament si nicidecum  in trei săptămâni de relatie. Este adevărat că ne putem îndrăgostiti nebuneşte de alţii repede - dar nimeni nu face aceste promisiuni nerealiste şi nu isi face planuri de viitor după trei intalniri amoroase. „Incalzirea rapida” este intotdeauna un semn de emotii superficiale,  de emotivitate falsa, care il va folosi exact in sens invers mai târziu,  "Ratatul", pentru a se desprinde de tine, pe cât de repede s-a si angajat in relatia voastra de iubire. "Ratatul", de obicei, vrea să se mute cu tine sau va căsătoriti în mai puţin de patru săptămâni sau oricum foarte devreme în relaţie...

 3.  Temperamentul înfricoşător

"Ratatul" are un temperament înfricoşător. Dacă prietenul sau prietena ta se angajeaza in lovituri, tipa, blestema sau face lucruri periculoase, cum ar fi condusul masinii aiurea si prea repede- deoarece este ‚nervos’, daca rupe, daca arunca  lucruri, daca intra in lupte sau daca ameninţa pe alţii (barfeste, arunca cu noroi in altii pe la spate, arunca cu epitete, batjocoreste, carcoteste, poarta vorba, raspandeste rumori si neadevaruri, n.t.)   retine ca exact acelasi temperament va fi în curând folosit de acesta si în direcţia ta. La începutul relaţiei, vei fi asista fara sa vrei, la scene de "violenţă ca martor" - lupte cu alţii, ameninţări faţă de ceilalţi, izbucniri de furie pe altii, acuze de santaj, barfe, etc. si vei auzi, poate de unele violenţe din viaţa lor. Vei vedea şi asista la acest temperament Ratatul arunca cu lucruri, tipa, injura, conduce nebuneste, incalca reguli de circulatie, loveste peretii şi loveste in lucruri. Ratatul le foloseste toate acestea special pentru a te intimida subliminal şi asa el iti va „transmite indirect” ca e mai bine sa iti fie teamă de potenţialul lor de violenţă, deşi "Ratatul" te va asigura si linisti rapid, toate acestea sunt doar pentru el ca este supărat pe alţii sau pe unele situaţii, nicidecum pe tine. La început, vei fi sigur relatia voastra, chiar te veti simti in siguranta fara sa iti treacă macar prin cap ca el pregateste…ostilitate şi violenţă si  pentru tine. Dar ei sunt în mod clar astfel, ei ştiu că au această capacitate şi apetenta - şi vine si randul tau. Trebuie sa vă temeţi de orice provocare cu care se confruntă ei – pentru ca exact acelaşi temperament şi violenţa va fi transferat si în direcţia ta.

 4.  Uciderea încrederii în tine

"Ratat-ul" în mod repetat te pune jos, la pamant. El are în mod constant grija sa iti corecteze greşelile tale mici, te face să te simţi "în gardă", neinteligent şi te lasa mereu cu sentimentul că faci ceva greşit, neimportant, incepi sa te simti vinovat din senin si pentru orice (n.t.). El iti spune („in gluma”,n.t.) ca esti prea grasa,  neatractiva, sau ca inca nu arati prea bine, ca ar trebui sa il iubesti mai mult, sa faci mai multe pentru el (n.t.). Aceasta este o intentionata,  planificata  si treptată ciobire (cioplire cu „picatura chinezeasca” a stimei tale de sine, n.t.),  te indeparteaza incet de la încrederea şi de la respectul tau de tine si ii va permite să te trateze si mai rău mai târziu - ca şi cum ai meritaÎn public,  vei ajunge sa "mergi pe coji de oua" - temându-te mereu sa faci sau sa spui ceva,  care ar putea crea mai târziu, din partea Ratatului,  o izbucnire temperament sau de argumente verbale.
 5.  Tăierea Sprijinului

În scopul de a controla pe cineva complet, trebuie să ii tai legaturile cu prietenii, sa ii tai sprijininul acestora - uneori chiar al familiei. "Loser-ul" simte ca prietenii si familia te-ar putea influenţa sau  ti-ar putea oferi opinii negative despre comportamentul lui. "Loser-ul"  începe prin a vă spune ca aceşti prieteni te trateaza rău, ca incearca să profite de tine şi ca ei nu înţeleg natura specială a iubirii voastre. În unele cazuri, în cazul în care, nu poate strica legatura cu cel mai bun prieten de acelaşi sex cu tine, "Loser-ul" va pretinde ca s-a dat la el si ca i-a facut avansuri.  Dacă vorbeşti des cu prietenii sau cu familia, "Loser-ul"  te va pedepsi cu mai multe întrebări sau va face acuzaţii urâte.  În cele din urmă, mai degrabă decât sa ai pedeapsa verbala, interogatorii şi abuzuri verbale, vei dezvolta sentimentul e mai bine să nu mai vorbesti cu familia ta şi cu prietenii tai. Te vei retrage din fata prietenilor şi  a familiei, determinându-i să se supare pe tine. "Loser-ul" atunci va profita si va spune ei te tratează prost şi ca ar fi mai bine să păstrezi si tu distanţa fata de ei. Odată ce ai ramas izolata şi singura, fără sprijin, controlul Ratatului asupra ta va creşte mult si te va decima."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu