Subscribe:

Ads 468x60px

miercuri, 22 februarie 2012

Nu încercaţi să Rationati cu Oameni Irationali, Nerezonabili - Oameni cu tulburari de personalitate

Strategii simple de a avea de a face cu rautatea sau cu nebunia celor nerezonabili si irationali

Nu încercaţi să Rationati cu Oameni Irationali, Nerezonabili - Oameni cu tulburari de personalitate

Prescriptions for Life” -
Don't Try to Reason with Unreasonable People


Psychologytoday, articol publicat pe 20 ianuarie 2012 de Dr. Susan Biali, MD- (traducere Sui Generis)

Interesantul articol al Dr. Susan Biali prezinta trasaturi caracteristice ale indivizilor cu „Tulburari de personalitate privind Bonitatea - Buna Credinta” - Bona Fide Personality Disorders - desigur alti  Sociopati... Gheisele de Cosmar, Perfizii de Success, Diversionistii de Profesie, Habarnamistiiatotstiutori, Devoratorii de Suflete, Psihopatii Corporatisti ...e important sa stim cum sa ne ferim din calea „Ratatilor Deghizati in Om Bun”- articol interesant despre oamenii cu Tulburari Psihologice de Buna Credinta…

 „Există oameni în viaţa ta cu care te stradui din greu sa ajungi la o intelegere, dar care iti lasa mereu un gust amar si ramai cu sentimentul de inutil, ramai abatut, trist, umilit?

Exista oameni de care ajungi sa iti fie teama sa ai de a face sau sa iti petreci timpul, pentru ca exista ceva legat de ei, care te face lipsit de puteri, fie te provoaca pana la „a actiona nebuneste” (cand in mod normal tu esti zdravan la minte si o persoana placuta pentru cei din jur), sau care reuseste de fiecare data sa te faca sa renunti la ceva important pentru tine si pentru tot binele tau?

Una dintre clientele mele mi-a povestit experienta sa cu o persoana care ii este apropiata. Acesta ii face remarci ironice tot timpul intr-o conversatie, in ciuda faptului ca se bate cu pumnul in piept ca este o persoana iubitoare si protectoare. Ori de cate ori se termina intalnirea lor, clienta mea ramane in suflet cu o acuta durere de gol, tristete, disperare, lipsa de speranta, care durează si a doua zi.

Dupa ce petrece timp cu acest om, ea va exploda cu naduf in masina in drumul sau spre casa, iar ‚prietenul’ei se va uita la ea nedumerit, ca si cum e nebuna. Ea nu este deloc asa – dar iata ca natura conversatiei lor este nesanatoasa (fiind mereu otravita de„prietenul ei”).

Arta de a intelege si de a avea de a face cu o persoana nerezonabila, irationala - cu tulburari de personalitate privind buna credinta-este probabil, cea mai mare lectiepe care am invatat-o in ultimii ani, provocata de unele crize interpersonale şi profesionale pe care le-am avut, desi am crezut initial ca a fost numai vina mea. Am fost norocoasa sa intalnesc un expert uimitor in relationare, cu pregatire in psihologie si o expertiza unica in tulburari de personalitate. M-a ajutat sa vad ca de fapt aveam de a face cu indivizi cu tulburari de personalitate si ca faceam o greseala -clasica - in incercarea mea de a face relatiile sa functioneze.

Fiind doctor cu instruire in psihiatrie, a fost un urias moment „a-ha, deci asta e” atunci cand am inteles ca erau indivizi cu „tulburari de personalitate privind buna credinta”(bona fide personality disorders). Problema este ca poate exista o lista clara de caracteristici care descriu persoana cu tulburari de personalitate limitata, antisociala sau narcisista in DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Dar cand ai de a face cu acest tip de oameni, ei deseori nu devin diagnosticabili, pana cand nu petreci mult timp cu acestia. Si chiar si atunci, daca esti in mod real prins emotional de ei, ai putea sa nu fii in masura sa ii descoperi pe cont propriu. Interactiunea cu persoanele cu „tulburari de personalitate privind buna credinta” te pot face sa simti numai lucruri rele despre tine, ei pot spune sau pot face lucruri, care te fac sa te simti prost sau care nu sunt in regula cu modul tau de a gandi.

De multe ori ei au o forma, o forma sarmanta (fermecatoare) de a fi, incat gasesc cai de a te face sa razi dupa toate, sau sa faca ceva dragut, nostim, care pe tine te aduce intr-o confuzie - „cine”este persoana in realitate. Marea majoritate a oamenilor vor alege sa se focalizeze pe partile bune si sa minimalizeze patologicul, de multe ori spre pericolul lor.

 O persoana dificila din viata ta ar putea sa nu aiba o tulburare de personalitate extinsa, dar poate avea trasaturi partiale din aceasta, care se exprima din cand in cand. Are nevoie sa puna inca un impozit (sa taxeze) pe stima ta de sine si pe bunastarea celor din jur. Pentru scopurile acestui articol, iata o lista scurta a tipurilor de oameni pe care i-as ingloba in „nerezonabili, irationali”:

 1. Aceia cu care nu poti sa ai o conversatie rezonabila; fac ce fac si iti rastalmacesc cuvintele sau te aduc intr-o stare de totala confuzie si sustin apoi ca tu esti cel care nu stie sa comunice…
2. Oamenii care subtil sau fatis fac comentarii umilitoare sau afirma lucruri taioase deghizate in „glume”
3. Oamenii care nu respecta limitele si au o placere de a incalca toate limitele pe care tu le impui
4. Oamenii care nu sunt dornici sa ia in considerare punctul tau de vedere sau sa asculte versiunea ta (sau care pur si simplu se holbeaza in gol, sau rad, sau explodeaza atunci cand tu incerci sa explici „ceea ce simti tu”)
5. Agresorii
6. Cei care abuzeaza verbal sau emotional (acestea pot varia de la subtil la fatis)
7. Manipulatorii
8. Mincinosii
9. Oamenii care te parasesc atunci cand te simti umilit, trist, zdruncinat sau ai o senzatie de rau pana in cosul stomacului
10. "Oamenii care te innebunesc (care te aduc in prag de nebunie, n.t.)", cei care te provoaca sa te comporti nebuneste sau dezechilibrat (si care iubesc sa te faca sa crezi ca faci des ceva rau), atunci cand comportamentul tau uzual din viata ta dovedeste contrariul
11. Oamenii excesiv de fermecatori, sarmanti care sunt ‚prea buni ca sa fie adevarati’ si care au un motiv ulterior.

 Stiti ce vreau sa spun…

 Acum va prezint lucruri pe care le-am invatat despre cum sa fac fata si sa minimizez raul, sa previn deteriorarea celor afectati, a zilele lor, sanatatea lor si a vietii lor:

1)Reduceti timpul petrecut cu ei.

Pastrati interactiunile cu ei cat mai scurte posibil. Minimizati expunerea la patologie - o cale lunga, lunga.

2)Pastreaza-ti logica.
Sunt o persoana volubila, inimoasa, asa ca voi incerca intotdeauna sa ma conectez si sa rationez cu aceste tipuri (destul de mult fata de oricine altcineva) dintr-o perspectiva emotionala sau empatica. Stiti acele„Cand imi faci lucrul X ma faci sa ma simt in situatia Y”, tactici de comunicare care se predau in cartile despre relationare. Aceste tipuri de comunicare centrate pe suflet functioneaza numai cu oameni rezonabili, rationali‚carora le pasa’. Oamenilor irationali, nerezonabili in mod uzual ‚nu le pasa’si raspunsul lor (sau lipsa raspunsului lor) te va face deseori si mai suparat. Pastreaza o comunicare bazata pe fapte, utilizand la minim detaliile.

3) Nu bea prin preajma lor.
Desi esti tentat sa dai pe gat un pahar de vin sau doua cand esti in preajma oamenilor de acest gen, te faci doar mai vulnerabil emotional si mult mai predispus sa faci sau sa spui ceva inutil, care te va face fie sa arati rau, sa te simti rau sau sa te transforme mai ales intr-o tinta.

4) Focalizati-va pe ei in conversatie.
O cale de a evita sa devii tinta comentariilor umilitoare, a manipularii sau sa ti se rastalmacesca cuvintele, este sa vorbesti cat mai putin posibil. Ofera cat mai putine informatii si pune-i in situatia sa vorbeasca despre ei insisi(daca trebuie sa fii prin preajma lor sau sa discuti cu ei, asta e) –e un subiect conversatiemult mai sigur decat esti tu.

5) Renunta la visul ca ei vor fi intr-o zi persoana care ti-ai dori tu sa fie.

Vad asta in sedintele de lucru cu clientii mei si in mine de asemenea. Exista oameni in vietile noastre, care au momente in care ei par a fi parintele/partenerul/sotul/prietenul (si adauga tot ce crezi ca ar putea fi adecvat) pe care l-ai simtit ca ar putea fi pentru tine, dar ei intotdeauna sfarsesc prin a ne rani sau dezamagi semnificativ (iremediabil n.t). Uimitor noi le cadem in plasa si ne repunem sperantele din nou in bratele lor, data viitoare cand ei ne trateaza frumos sau ne arata ca ‚au intors o noua frunza’...(in orice toamna sunt mii si mii de frunze moarte, n.t.). Renuntarea la speranta si acceptarea totala a unei astfel de persoane pentru ceea ce chiar este, poate deveni o usurare inimaginabila, dupa ceea ce a fost pentru tine (n.t.) o viata intreaga de dorinte.

6) Stai deoparte de subiectele care te baga in necaz, care te necajesc.
Inainte sa interrelationezi cu o persoana dificila, revizuieste-ti in minte temele care te invita la atac si fii proactiv pentru a le evita. De exemplu, in cazul în care, ei facmereu remarci nepotrivite cu privire la alegerea ta pentru carieră, aplica un raspuns neutru sischimba subiectul imediat(vezi pct. 4), daca te intreaba cum mai stai cu munca.

7) Nu incerca sa ii determini sa ‚iti prinda’, sa priceapa punctul tau de vedere.
Nu incerca sa le explici despre tine, sa ii faci sa te inteleaga si sa empatizeze cu perspectivele tale. Nu o vor face, iar tu te vei simti foarte prost ca ai incercat.
 

8) Creaţi o distragere a atenţiei.
Daca trebuie sa iti petreci timpul cu un om suparator cu tulburari de personalitate privind buna credinta, incearca sa fii cu acesta doar in circumstante care pot oferi o distragerea atentiei. Focalizeaza-te in a te juca cu un animal de companie, daca exista in apropiere, fa ca interactiunea sa fie bazata pe o activitate recreationala sau de agrement, sau ofera-te sa ajuti intr-o maniera care te duce in afara ‚inelului principal al Coliseum-ului’ (de exemplu sa te oferi sa tai legumele in bucatarie, inainte de o masa a familiei - ca sa iesi din raza lui de actiune-). Daca poti sa faci orice, care le indeparteaza atentia (de la tine) e cu atat mai bine.


Dupa cum am mentionat unui client azi, daca devii maestru in aceste situatii si poti conduce aceste interrelationari in timp ce esti civilizat si chiar prietenos, ai putea reusi sa salvezi relatia. Nu neaaparat ca ai dori, dar in unele cazuri daca persoana e un membru al familiei, un sef al acesteia, sau o persoana cheie in viata ta pe care nu o poti alunga din viata ta, aceste tactici se pot dovedi a fi salvatoare de vieti. Cu siguranta au fost pentru mine!”


Dr. Susan Biali este medic practician in psihiatrie, expert in sanatate, speaker, autor si are ca pasiune personala dansul flamenco. A studiat medicina, dezvoltarea personala, psihologia sanatatii si a fericirii timp de peste 20 de ani. De asemenea vorbeste din prisma propriei experiente personale, ea suferind in trecut o depresie profunda. Dr. Susan Biali a aplicat principiile pe care le preda pentru asi transforma propria viata si sanatatea. Detine un Doctorat in Medicina si este licentiata in Stiintele Nutritiei a Universitatii British Columbia, Canada. A primit numeroase distinctii academice si personale inclusiv Rakesh Goel Prize pentru cele mai remarcabile aptitudini medicale clinice, UBC Medal pentru studiile in nutritie si recent premiul Woman of Worth Award in Health & Wellness.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu