Subscribe:

Ads 468x60px

sâmbătă, 4 februarie 2012

Prescriptii utile pentru Viata...cum sa ne ferim de indivizii cu 'tulburari de personalitate'

  Grija pentru om si destinul lui trebuie sa constituie interesul principal’  Albert Einstein
  ‘Binele public trebuie să fie cea dintâi şi cea mai însemnată lege’ Cicero,
  'Toti traim sub acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont' Konrad Adenauer


'Prescriptii utile pentru Viata' - sper ca veti gasi cateva idei utile pentru viata, articole din reviste de specialitate, care mi s-au parut mie interesante, recomandari ale expertilor pentru o viata mai buna, exemple, intamplari si situatii diverse care se pot intampla oricui indiferent de gradul de educatie sau de gradul de inteligenta, indiferent de mediul de viata, de mediul de lucru sau de studii.

Invit specialistii si expertii din vaste domenii ale stiintelor vietii sa aduca ceva din experienta lor si sa ne ajute sa intelegem mai bine...viata. Avem toti nevoie de stiinta vietii aplicata si de exemple vii, palpabile - puterea exemplului si povestea adevarata- pot functiona mult mai eficace decat o mie de sfaturi calduroase dar in final putin aplicabile.

Prima prescriptie utila pentru viata ar putea fi sa invatam sa ne ferim de nebuni, de cei care poarta boli ascunse, de cei cu apucaturi si comportamente ciudate, mieroase, latente, confuze, deviante, irationale! si sa nu uitam ca ’lupul isi schimba parul, dar naravul, ba’!!!

Despre Indivizii cu "Tulburari de Personalitate", cum actioneaza si despre haosul si distrugerile sufletesti pe care, acesti bolnavi le aduc in viata oamenilor normali psihic.

Daca incepem sa ii privim dupa o experienta personala dura si trista - imediat vom dori sa putem ajuta, sa tragem un semnal de alarma asupra Raului multiplu, devastator,  a pericolului, a haosului pe care acesti bolnavi cu aparente de om foarte normal il pot aduce  fiintelor singure, traumatizate, copiilor, tinerilor, familiilor, relatiilor interumane si partial societatii. 
Oare nu credeti ca astfel de nenorociri nu s-ar putea multiplica odata cu degeneratii, care le genereaza, daca preventia, cunoasterea, informarea si diseminarea  larga ar functiona eficient si cat mai devreme...poate chiar din liceu si studentie? Stim ca in invatamantul liceal exista ore de dirigentie, de religie, de logica, etc. Oare la aceste ore sunt invitati psihologi si psihiatri pentru prelegeri? Ar fi un pas important pentru a ne ajuta adolescentii in dezvoltarea personalitatii lor si in pregatirea pentru viata.

Psihopatia este o tulburare de personalitate definita prin lipsa anormala a empatiei, combinata cu o puternica conduita imorala, care este foarte bine mascata de un comportament, care pare normal.

Pe cei cu Tulburari de Personalitate (Personality Disorders/PD - sunt identificati psihiatric ca 10 tipuri diferite) sa ii numim minimalist si generic PD.
Psihopatii - sunt indivizii care se cred Zei, desi apartin genului de Ratati, sunt purtatorii unor boli mentale complicate ascunse cu grija intr-o aparenta de om normal. Ei joaca un teatru fals, cu multe masti si pozeaza mereu in oameni de calitate, se comporta aparent ca atare, chiar par prea buni ca sa fie adevarati, ascuzandu-si cu toata grija adevarata stare...de nefireasca anormalitate.

Oricine insa poate avea ghinionul sa intalneasca in viata sa, un om PD care are ''tulburari de personalitate"- dar care se straduie si reuseste sa para foarte normal in viata de zi cu zi. Rezultatele pot fi absolut dramatice...daca nu stii cum sa ii identifici, daca nu ai fler, daca nu ai studii de specialitate,  daca nu ii stii limbajul, daca esti bun la suflet, daca esti onest si daca nu a insistat cineva drag sa iti spuna ca "de multe ori aparentele inseala","ca lupul isi schimba parul, dar naravul, ba".  A fi circumspect, din start,  este astazi o abordare mult mai buna pentru  linistea oamenilor si  zilelor lumii moderne in care traim.

Ar fi ideal daca am putea sa ne dam seama la timp de adevarata natura care zace in oameni.

Ar fi ideal daca parintii, bunicii nu ar uita si daca ei ar sti sa aseze in ''tolba educatiei'' copiilor lor, inclusiv armele "depistarii si cunoasterii trasaturilor de caracter a indivizilor dificili"...a celor care sub o aparenta de normalitate pot pune viata altora la grea incercare sau pot narui partial sau definitiv suflete, increderea in sine, cariere, vise, familii, vieti.

"Prevalenta ratelor pentru oricare din tipurile de tulburari psihologice, este mult mai mare decat s-a anticipat, acestea sunt in mare crestere si afecteaza aproape jumatate din populatie. In ciuda faptului ca este comuna, boala mentala este subdiagnosticată de catre medici. Mai putin de jumatate din cei care indeplinesc criteriile de diagnostic pentru tulburari psihologice,  sunt identificate de catre medici. "www.who.int/mental_health/prevention/genderwomen/en/

Intr-un studiu finalizat in 2007 in Statele Unite ale Americii, 9,1% din total populatie adica una din 11 persoane aveau datele clare pentru a fi diagnosticati cu Tulburari de Personalitate, conform DSM - Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders , American Psychiatric Association.http://outofthefog.net/Statistics.html#PDPrevalence

Grozavie, 4% din populatie sunt declarabili prin diagnostic – sociopati - persoane cu tulburari de personalitate CARE AU UN COMPORTAMENT VIZIBIL NORMAL, care ii fac foarte greu de identificat si de izolat de semenii lor -vezi www.cassiopaea.com/cassiopaea/psychopath.htmAceasta maladie aflata intr-o crestere alarmanta este de cele mai multe ori Invizibila pentru oamenii normali si acesti bolnavi sunt greu de diagnosticat si mai greu de izolat. In acelasi timp 3,43 % din total populatie sufera grav de anorexie - o tulburare de alimentatie si 1% din total populatie sufera de schizofrenie, care o maladie Vizibila, de care cei normali se pot feri imediat, chiar dupa primul contact cu bolnavul.


Lumea medicala anunta in ultimii ani, datorita dezvoltarilor si extensiilor "lumii moderne" o crestere fara precedent a cazurilor de indivizi cu diverse Tulburari de Personalitate si a Psihopatilor. Din pacate, statele lumii nu fac destul in raspandirea informatiilor utile pentru salvarea oamenilor normali psihic, a tinerilor, a mamelor singure cu copii, etc. din calea acestor bolnavi cu patologie grava, aproape netratabila si care aduc urmari catastrofale pentru oameni si societate...Acesti indivizi cu “Tulburari de Personalitate”- sunt ratatii care ne vor face rau cu sange rece pentru ca ei NU AU SUFLET si NICI EMOTII, asa cum au oamenii normali psihic. Ii putem gasi printre noi "deghizati in oameni de bine dornici si cuviinciosi, omenosi": in afaceri, la servici, la scoala, la facultate, in armata, la intalniri, in grupuri de activitati, in politica, uneori si cel mai grav, acasa in Familie sau terifiant in marea noastra Iubire! Ce ne facem, cum stim, cum procedam, cine ne spune, cine ne poate invata ca sa ne ferim de acestia??? este o intrebare grea...si iti dai seama numai cand incepi sa cauti in internet si ....

Recent, Asociatia Americana de Psihiatrie in DSM – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (editia IVa) listeaza si organizeaza zece tipuri de boli privind tulburarile de personalitate, clasificate in 3 grupe, alaturi de alte cateva alte tipuri de comportamente ciudate, care nu intra in cele zece dar care, fara doar si poate contin caracteristicile principale (catalogate ca Tulburari de Personalitate nespecificate altfel) http://www.psych.org/MainMenu/Research/DSMIV.aspx


Tipuri de Tulburari de Personalitate

Categoria A (grupul A) – Tulburari: Neprevazut, Excentric

Excentrici, ciudati, bizari in gandire si comportament.

1. Tulburare Paranoida de personalitate:neincrezator, suspicios fata de alte persoane, crede ca toti din jur vor sa ii faca rau, detasare emotionala, ostilitate.
2. Tulburare de personalitate Schizoida:lipsa interesului fata de relatiile sociale, limitatea exprimarii emotionale, incapacitatea de a descifra indiciile sociale normale, indiferent sau plicticos fata de altii, introspectie.
3. Tulburare Schizotipala de personalitate:se comporta si gandesc absolut ciudat.

Categoria B (Grupul B) – Tulburari: Emotionale, Dramatice, Irationale, Erratice. Gandire, atitudini, gesturi si comportamente dramatice, emotionale si/sau reci, in dispret fata de semeni, legi, norme, standarde, reguli. Sunt grandomani, imitatori, lipsiti de consistenta, de regului, de normalitate, cei care deviaza de la normal in opinii, gandire si comportamente, au bizarerii si deviatii diverse.

1.Tulburare de personalitate Antisociala (Sociopatii):dispret fata de semeni, societate, legi, reguli, norme, instabili in relatii, distrugatori de relatii, mincinosi, hoti, vandali de suflete, se bucura cand incalca viata altora si drepturile altora, au sange rece, nu au suflet, imitatori, tepari, ticalosi, fara remuscari, fara regrete, agresori verbali, diversionisti, uneori agresori fizic, imitatori, etc.
2. Tulburare de personalitate Borderline:extremele de gandire intre alb si negru, instabilitate in relatii, plini de sine, comportament impulsiv si riscant, relatii "volatile", stare de spirit instabila, comportament suicidar, teama de singuritate.
3. Tulburare de personalitate Histrionica:
cauta mereu sa sa fie in centrul atentiei, comportament excesiv de emotional, excesiv de seducator, stare de spirit instabila, preocupare excesiva pentru aspectul fizic, cauta mereu aprobarea celorlalti, comportament superficial emotional sau emotii exagerate.
4. Tulburare de personalitate Narcisista:
grandomani, disperatii dupa admiratia tuturor, lipsa empatiei si a emotiilor, fantezii despre ei, putere, succese si atractivitate, exagereaza talentele personale, fabuleaza.

Categoria C (grupul C) – Tulburari: Anxiosi, Inhibati, Fricosi

Anxietate puternica, teama in gandire si comportament.

1.Tulburare de personalitate Ezitanta: hipersensibilitate la critici sau la respingeri, izolare si inhibitie sociala, timiditate, timiditate excesiva in medii sociale, senzitivitate extrema la certuri si evaluari negative, frica de interactiune sociala, sentimente de inutilitate si de inadecvare.

2. Tulburare de personalitate Dependenta: tipar de dependenta de alte persoane, dependenta excesiva, rezistenti la abuzuri, nevoia de protectie din partea unei persoane si in general, disperare sa nu fie lipsiti de aparare.

3. Tulburare de personalitate Obsesiv-compulsiva: preocupare extrema, rigiditate pentru curatenie, ordine si norme, excesiv de perfectionist, dorinta de a controla mereu, inflexibilitate, nu pot renunta la vechituri, obiecte stricate, fara valoare. Nota:Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva nu este acelasi lucru cu boala obsesiv-compulsiva, un tip de boala anxioasa.

Dar ce ne facem daca in viata zilnica intalnim indivizi care par normali, fac efort sa para mai normali ca noi,  dar care au cate o problema din fiecare dintre aceste tulburari de personalitate si le mai si combina intre ele pe pielea noastra, pe nervii nostri, pe sanatatea noastra, pe banii nostri, fara ca noi sa reusim sa ii descoperim la timp, fiind in pericol in preajma lor? Ce reviste on-line de specialitate, solide si acreditate putem accesa noi pentru o informare documentata? Unde le gasim? Aveti pareri, solutii, propuneri concrete?

Ati trait vreodata in preajma unui om cu Tulburari de Personalitate? Ati fost victima sa, sau ati avut momente in care nu va vine sa credeti ce traiti? Ati fost prietenul drag sau prietena draga, care a mangaiat si a ascultat terifiata relatarile unui suflet zbuciumat, a unei posibile victime, care parca isi pierduse toate puterile, toate reperele? Ati auzit de suferinta sufleteasca si v-ati gandit ca toate acestea poate sunt exclusiv din cauza unui individ cu tulburari de personalitate grave?  Sunteti mama care si-a ascultat copilul framantat si distrus sufleteste, cautand cu disperare sa scape de ceva inexplicabil? Poate ar fi bine sa povestim, sa adunam relatari care  sa ne lumineze...sa sprijinim eforturile psihologilor si psihiatrilor in mobilizarea lor in fata acestor bolnavi...
Daca ati trecut nepasatori pe partea cealalta de drum...caci numai asta nu va mai trebuia pe cap....e pacat! e pacat! poate ati fi putut ajuta un suflet...

Din tot ce am studiat, incidenta grupului B de Tulburari de Personalitate este cea mai ridicata in societatea de astazi. Deci cred ca merita sa comunicam cat mai mult …despre Tulburari de Personalitate in general si despre Sociopati –cei care raspund de Tulburarea de Personalitate Antisociala.
va urma...






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu