Subscribe:

Ads 468x60px

luni, 20 februarie 2012

Iubesti un Ratat?...continuare si concluzii...


Versiunile de “Ratati”


Exista si mai severe cazuri si chiar mai periculoase versiuni ale "Loser-ilor", care au fost identificate de-a lungul anilor. Dacă sunteţi implicat într-o relaţie cu una dintre aceste versiuni, puteţi solicita asistenţă profesională şi juridică pentru a va salva.

Ratatul Agresor Fizic


Agresorul Fizic începe relaţia în mişcare – dand din coate, împingând, forţând, etc, se mută apoi rapid în ameninţări verbale, cu gesturi fizice iti arata degetul în faţă, are pumnul strâns la faţa ta, isi exprima ameninţări fizice, cum ar fi "Tu ma faci sa vreau sa iti sparg fata", în cele din urmă, acestea le combina pentru a da forma abuzului fizic real - lovirea, palmuirea, şi chinuirea. In ciclul Ticalos-Dulce, "Loser-ul" dupa ce se poarta rau cu tine, întotdeauna a doua zi, ii pare rau si reîncepe sa exerseze pe victima, ciclul de om Dulce. Victimele agresorilor fizici necesită de multe ori asistenţa agenţiilor de protectie a familiei, asistenta juridica sau sprijinul agenţiilor locale de prevenire a abuzurilor. Ratatii de sex feminin de multe ori isi ataca fizic partenerul, sparg geamuri la masina, sau se comporta cu violenţă, astfel încât partenerul de sex masculin este obligat să se protejeze fizic de acest atac. În cazul în care ea pierde teren fizic in timpul atacului sau daca va ramane cu vanatai din partea partenerului aflat in auto-protecţie, aceste vânătăi vor fi apoi "afişate"  altora, ca o dovadă ca are de a face cu o persoană rea, aratand tuturor modul în care partenerul a abuzat-o pe ea în relaţie.


 Ratatii Psihotici


Exista Ratati care sunt grav bolnavi în orice sens psihiatric  vezi filmul "Fatal Attraction". Unii pot să vă spuna poveşti sălbatice şi vor încerca să te convingă că sunt conectati cumva la Mafia sau  la agenţii guvernamentale (CIA, FBI, etc). Ei pot juca teatru ca au boli in faza terminala, ca au o sarcina in evolutie sau ca au diverse  alte boli. Ei te pot intimida şi te pot speria cu comentarii, cum ar fi "Eu pot ucide pe oricine..." sau "Nimeni nu ma poate parasi pe mine...". Dacă încerci să închei cu el relaţia, reacţionează violent şi incearca sa iti dea impresia că tu, prietenii sau familia ta, sunteti în pericol. Oamenii de multe ori rămân într-o relaţie abuzivă şi de control din cauza fricii de a nu cauza vreun rău familiei lor sau reputaţiei  acestora. În timp ce astfel de temeri sunt nerealiste, "Loser-ul" este interesat doar sa detina controlul asupra victimei, in timp ce in tine aceste temeri sunt foarte reale, atata timp cat sunt combinate cu alte caracteristici ale "Loserului".

Ratatii Psihotici sau acesti bolnavi psihici te pot urmari si hărţui. Acestia te-ar putea ameninţa cu violenţa fizică, pot sa iti arate arme sau sa te amenite ca te omoara daca ii parasesti. Dacă încercaţi să va gasiti un alt iubit,  ei ar putea să vă urmareasca sau va să ameninţe iubitul. Noul iubit poate fi supus la hartuire telefonica, la acte de vandalism, la ameninţări şi chiar la atacuri fizice. Dacă sunteţi recent divorţat, separat  sau ati încheiat recent o alta relatie de dragoste,  "Loser-ul"  poate deveni intimidant faţă de fostul tău partener, temându-se ca acesta ar putea reveni la tine, în cazul în care celalalt partener nu este "speriat" destul de bine de el. Dar amintiţi –va mereu ca tot ce face "Ratatul" si tot ce a mai făcut inaintea ta altora, le va repeta si in cazul tau. "Loser-ul" vă poate trimite poze cu voi,  cu copiii dumneavoastră, sau cu familia - imagini care au fost luate în secret facand aluzie ca el ii poate "ajunge şi atinge" si pe cei dragi tie. In concluzie, aveţi nevoie de ajutor şi de acţiuni în justiţie ca să va despartiti de aceste persoane bolnave psihic.
 

Ghid pentru Detaşarea de un Ratat, de un Loser...

Separarea de un "Loser", de multe ori implica trei etape: Detaşarea, Terminarea relaţiei  Protecţia.


1. Detaşarea

Observa modul in care ei te trateaza. Uita-te la metodele enumerate mai sus şi ai sa vezi cum actioneaza de fapt "Loser-ul".

Deveniti treptat cat mai plictisitoare, vorbiti cat mai puţin, împărtăşiti opinii si sentimente cat mai puţine. Scopul este sa incepeti sa il plictisiti pe "Ratat"  si de a obtine diminuarea ataşamentului emoţional, în timp ce nu creati o situaţie care el v-ar putea transforma in ţintă.

In liniste, trebuie sa va contactati familia şi pe alte persoane, care v-ar putea sustine. Cautati tot ceea ce ar putea fi de ajutor - un loc unde să stati, o protecţie, un ajutor financiar, etc.
Dacă te temi de violenţă sau abuz, obtine un sprijin prin aplicarea legii, cum ar fi un ordin de restrictie impotriva lui.

Dacă "Loser-ul" este distructiv, incet evacuati-va din lucrurile de valoare de la domiciliu, incercati sa va recuperati valorile, în cazul în care sunt în posesia lor. În multe cazuri, se vor pierde unele obiecte cu caracter personal în timpul detaşarii –oricum e un preţ mic plătit daca vei reusi sa scapi de acest Ratat.

Opriti discutiile, certurile, dezbaterile si discutarea problemelor dintre voi. Incetati sa va aparati defensiv si sa va mai explicati – raspundeti cu comentarii confuze, cum ar fi "Am fost atat de confuza in ultima vreme" sau "Eu sunt sub un stress atat de mare incat eu nu mai stiu de mine".

Începeţi sa aruncati indicii că sunteţi deprimata, arsa, confuza in general despre viaţă. Amintiţi-vă  un ”Ratat” niciodata nu îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în orice relaţie de a lui. "Ratatul" se va simţi mai bine in privinta parasirii relatiei daca pot da vina pe tine. Multe persoane sunt obligate să "joace teatrul de confuz", plicticos, neinteresant, ca  să permită "Loser-ului" de a spune altora "prietena mea este pe jumatate nebuna!" Ei pot spune si altora ca esti nebuna sau confuza dar vei fi mai in siguranta. Lăsaţi-i să creada tot ce vor ei despre tine, atâta timp cât va aflati în procesul de detasare.
Nu incepeti o alta relatie. Aceasta va va complica situatia si ii va mari mania. Cel mai bine este sa o lasati mai moale pentru cateva luni. „Ratatul” va localiza curand o alta victima si va deveni imediat atasat de noua victima...pentru ca intre voi moare totul.

Daca Ratatul incepe sa puna intrebari privind comportamentul tau, vorbeste cu el confuz, admite ca esti in depresie, intr-o  cadere emotionala si ofera-i reactii de plictiseala.


2. Incheierea relatiei de “dragoste”

Amintiti-va mereu ca Ratatul nu accepta responsabilitatea faptelor sale, raspunde cu nervozitate si manie la critici si se panicheaza la reactiile de detasare – sfarsitul relatiei continua aceeasi tema ca si detasarea.

Explica ca din punct de vedere emotional esti amortita, confuza si distrusa. Ca nu poti simti nimic pentru nimeni si ca iti doresti sa inchei relatia mai mult spre binele lui. Aminteste-i ca probabil au observat ca e ceva in neregula cu tine si ca ai nevoie de timp ca sa iti limpezesti gandurile ca sa intelegi ce se intampla cu tine. Oricat de urat ar suna s-ar putea sa fie nevoie sa folosesti tema “Nu sunt buna pentru nimeni la acest moment din viata”. Daca bolnavul psihic, acest asa numit aici "Ratat", poate da vina pe tine asa cum oricum o face, el se va evapora foarte repede... 

Dacă "Loser-ul" intra in panica, vei primi un duş de apeluri telefonice, de scrisori, de note pe masina ta, etc. Tu va trebui sa reactionezi la fiecare apel în acelaşi mod - mulţumiri plictisite si atat. Dacă cumva ai permis accesul lui in apropierea ta, ai pierdut controlul din nou.

Concentreaza-te pe nevoia ta de timp si cat mai departe de situaţie. Nu trebuie sa fii de acord cu multiplele negocieri, care vor iti fi oferite sa va intalniti mai rar, sa aveti intalniri doar o dată pe săptămână, sa luati o pauza de o săptămână, sa mergeti la consiliere împreună, etc.  Atâta timp cât "Ratatul" are contact cu tine el va simţi ca există o şansă ca să te manipuleze.

"Ratatul"  se va concentra pentru a te face sa te simti vinovat. În fiecare contact din telefon vei auzi cât de mult te iubeste, cât de multe a facut el pentru tine şi cât de multe a sacrificat el pentru tine. În acelaşi timp, vei auzi te comporti ca o haimana, pentru ca nu le dai oportunitatea de a repara lucrurile şi ca il pui in jenanta situatie a încheirii relaţiei voastre.

·         Nu incerca să il faci să înţeleagă cum te simţi - nu se va intampla. "Loser-ul" este interesat numai de ce simte el - sentimentele tale sunt irelevante. Iti pierzi timpul incercand sa il faci sa inteleaga si ei vor utiliza discuţiile ca o oportunitate de a face sa te simti si mai vinovata şi să te manipuleze.

Nu trebuie sa cazi in schimbări bruşte de comportament sau promisiuni de căsătorie, excursii, cadouri, etc.  In tot acest timp, aţi văzut deja "Ratatul" este în mod normal şi in mod natural. În timp ce oricine poate schimba pentru o perioadă scurtă de timp, ei se întorc întotdeauna la comportamentul lor anormal imediat după ce criza a trecut.

·         Cauta consiliere profesională pentru tine si sprijinul altora în acest timp. Vei avea nevoie de încurajare şi de orientare. Păstreaza în minte, în cazul în care "Loser-ul" afla ce se petrece, el va critica dur consilierea, terapeutii, sau eforturile tale.

Nu folosi termeni ca "intr-o zi", "poate" sau "în viitor". Atunci când "Loser-ul" aude astfel de posibilităţi, el stie ca ai slabiciuni şi vor creşte presiunea lor asupra ta.

Imaginaţi-vă un slot-machine moarta. Dacă esti în Las Vegas, la un slot-machine şi tragi de maneta de zece ori şi nu se întâmplă nimic vei trece la un alt aparat. Cu toate acestea, în cazul în care  a 10 a  oară masina te plăteşte chiar şi un pic, tu nu vei abandona maneta ei –cu gandul ca Jackpot-ul este pe drum. Dacă suntem foarte siguri şi hotarati cu privire la decizia de a pune capăt relaţiei, apoi brusc ii oferim o posibilitate sau o speranta pentru reconciliere presiunea lui va continua. Nu va schimbaţi poziţia - spuneti mereu acelaşi lucru. "Loser-ul" ca in cazul masinii slot, daca nu il plateste, va trece la alt slot.

 Protectia ta dupa despartirea de un Ratat

"Ratatul" nu accepta responsabilitatea faptelor sale si nici ca sunt singurii vinovati!
Dintr-un punct de vedere psihologic, "Loser-ul" a trăit şi a acţionat în acest mod in cea mai mare parte a vieţii lui si în mod clar si sigur in toata viata lui de adult. Astfel ei nu inteleg ca este vina lor sau ca ei sunt indivizii cu probleme. "Loser-ul" tinde să creada prietena (sau prietenul) trece pur şi simplu printr-o fază – deci ca victima sa ar putea fi temporar depresiva sau confuza, ca poate o sfatuiesc gresit altii, sau poate ca are o suparare peste care va trece în curând. "Loser-ul" rareori se desprinde complet şi va încerca de multe ori sa mentina contactul cu partenera, chiar după ce relaţia se încheie.

În timpul perioadei de protecţie, o serie de orientări utile ar fi:

·        Nu va schimbaţi poziţia iniţialăEste definitiva!

·        Nu vorbiti despre posibile schimbări de atitudine în poziţia dumneavoastră, pentru viitor. Ai putea crede il va calma pe "Loser", dar in sinea lui el simte ca exista încă posibilităţi şi ca doar putina presiune mai este necesară pentru a reveni in relatie.

·        Nu fiti de acord cu intalniri sau reuniuni in care sa va aminteasca de vremurile trecute.  Pentru Ratat a discuta despre vremurile trecute, este din nou o alta modalitate de a va supara, necaji, o ocazie in care sa va dea jos garda si sa foloseasca invinuirea  pentru a va agata iar.

·        Nu oferiti detalii despre noile relatii sau noua viata. Asigurati-l ca atat viata dumneavoastra cat si viata lui sunt acum private si ca sperati ca ei sunt fericiti.

·        Daca incepeti sa va simtiti vinovata in timpul unui telefon, inchideti repede telefonul. Multi oameni se reintorc in mariaje si relatii vatamatoare din sentimente de vinovatie, mai degraba decat din altele. Daca ascultati aceste telefoane de la  mica distanta sau daca le inregistrati, veti descoperi ca Ratatul isi petrece timpul in convorbire, incercand sa va faca sa va simtiti vinovata.

·        În orice contact cu ex-"Ratatul"  oferă-i doar un raport sumar, ca si cum i l-ai oferi matusii Gladys. De exemplu: "Eu încă ma antrenez din greu şi fac progrese la tenis. Atat doar despre asta. "
Când "Loserul" vă spune cât de grea a fost despartirea, schimbati cu el doar cateva vorbe despre aceasta si despre cat de greu este sa gasesti o persoana potrivita. În timp ce "Loserul" va vrea să se concentreze pe relatia ta, trebuie sa ii poti vorbi în termeni vagi si generali ca o Ann Landers - "Ei bine, o ruptura este grea pentru oricine. Sa iti gasesti pe altcineva potrivit pe lumea asta e dificil, dar sa speram ca fiecare vom reusi candva sa gasim pe cineva potrivit. "Nu uitati – nimic sa nu fie Personal!

Păstraţi toate contactele scurte şi amabile cu cat mai scurte cu atat mai bine. În ceea ce il priveşte pe "Loser" el trebuie sa stie ca esti pe drum spre ceva, ca ai ceva la microunde, ca mama ta este in drum spre tine si mai are cativa pasi pana ajunge, etc. Urati-i Ratatului de bine si mereu cu o voce neutra, sobra, ca si cum ati vorbi pe la o bacanie. Pentru convorbirile telefonice, companiile de electronice au un gadget util, care produce aproximativ douăzeci de sunete – o sonerie, o usa trantita, o alarmă de cuptor cu microunde, un ciocănit în uşă, etc.  Acest dispozitiv mic este la îndemână pentru a il utiliza pe telefon ca si cum ati arata – uite, ca cina mea calda e gata sau uite, cineva este la usa. Fă tot ce trebuie să faci pentru a întreţine o conversaţie scurtă - şi nu personală.

Concluzii

În relaţiile noastre de-a lungul vietii, noi vom întâlni o varietate de indivizi cu personalitati diferite. Unii sunt o reala bucurie de a-i avea în preajma noastră şi ne oferă o viata plina de dragoste si de siguranta. Alţii prezintă un risc foarte mare pentru noi şi pentru viitorul nostru din cauza personalităţii lor şi a atitudinilor lor. Atât în medicină cat şi pentru sănătatea mentală, cheia pentru sănătate este identificarea timpurie si tratarea problemelor aparute - înainte de a ajunge în punctul în care acestea devin grave si trec dincolo de efectele tratamentelor.

În anii de practică, de psihoterapie şi de consiliere in tratarea victimelor "Ratatilor", am identificat modele de atitudine şi de comportament ale "Ratatilor", pe care le pot prezenta si enumera în speranţa de a oferi posibilitati de identificare timpurie şi de avertizare. Atunci când identificati aceste semne şi  indicatorii acestor modele trebuie să treceti repede la actiune pentru a scăpa de acel „Ratat”. Continuând o relaţie cu un "Ratat", veti duce o viata care va implica intimidare, frică, izbucniri de furie, control paranoic şi o pierdere totală de stima de sine şi de încredere în sine.

Dacă aţi fost implicata într-o relaţie pe termen lung cu un "Ratat", după ce veţi scăpa cu succes, este posibil să observaţi că aţi suferit unele daune psihologice, care vor necesita reparaţii profesionale. În multe cazuri, stresul a fost atat de grav incat puteti avea o depresie produsa pe fond de stress. Puteţi avea leziuni severe asupra increderii in sine, a stimei de sine sau privind sentimentele fata de sexul opus sau fata de relatiile de dragoste.

Psihologii, psihiatrii, asistenţii sociali, consilierii  sunt insa disponibili în comunitate pentru a ajuta şi pentru a ghida victimele in a reusi să se recupereze dupa relatia dramaticata si distrugatoare cu un "Ratat"."
You Dating a Loser? Identifying Losers, Controllers and Abusers in Relationships - by Dr Joseph M Carver, PhD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu